21 Mart 2017 Salı

Şu Hamuru


ŞU HAMURU




   Çok az malzeme ile ortaya şaşırtıcı sonuç çıkartan şu hamuru ( pate a choux) pastacılığın temel hamurlarındandır. Profiterol ve ekler yapımında kullanılan bir hamurdur. Aslında yapımı çok zormuş gibi insanın gözünü korkutan bir tarif gibi dursa da inanın bana çok kolay. Ben bile yaptım😁

   Sadece dikkat etmeniz gereken her tarifte olduğu gibi belli başlı püf noktaları var . Sonrası çok kolay ve zevkli. Ben burada yaptığım profiterolün tarifini vereceğim. Üç aşamalı aslında . İlki şu hamuru , ikinci aşama içinin kremasını hazırlamak ve son olarak üzerine ganaj yapacağız. Sonrası ise bir çatalla gelen mutluluk :)



 

Şu Hamuru için ;

Malzemeler

📌  250 ml su
📌 110 gr tereyağı
📌 175 gr un
📌 Bir tutam tuz
📌 6 / 7 adet yumurta

(İçine hazırladığım krema tarifi bloğumda pastacı kreması başlığı ile yer alan tarif. Ordan bakabilirsiniz.)




Üzeri için ;

Ganajın Malzemeleri

📌 150 gr krema
📌 200 gr bitter çikolata





Şu Hamurunun Yapılışı

📌 Fırını 190 derecede ısıtmaya başlayın.
📌 Orta boy bir tencereye tereyağını , suyu ve tuzu alıp tereyağı eriyene kadar ısıtıyoruz.
 📌 Tereyağı eriyince unu tek seferde ekleyip spatula ile karıştırıyoruz. Hamur zaten hemen toparlanacaktır ancak hemen ocaktan almıyoruz unun kokusu çıkana kadar 3 / 5 dakika kadar karıştırarak pişiriyoruz.
📌 Ve büyük bir çırpma kabına alıp mikserle ilk sıcaklığı çıksın diye bir iki tur çırpalım. İlk buhar çıktıktan sonra teker teker yumurtaları ekleyelim. Her bir yumurtayı karışıma iyice yedirdikten sonra diğerini ekleyelim ve her seferinde kabımızın kenarını iyice sıyıralım. 6. yumurtadan sonra hamurunuz koyu mayonez kıvamına gelmiş ise son yumurtayı eklemeyin.
 📌 Ben 7 yumurta ekledim . Bunu nasıl anlayabiliriz? Hamurumuz bir sedef gibi parlak olmalı. Kıvamı ne çok katı ne de çok akışkan olmalı . Benim kullandığım yumurtalar 80 gr civarında.
📌 Hamurunuzu bir sıkma torbasına koyup 10 / 15 dk buzdolabında bekletin.
📌 Yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye hamurları ceviz büyüklüğünde toplar halinde sıkın . Sıkma aşaması kolay olsun diye yağlı kağıdınızın altına şu hamurundan biraz sürüp tepsiye kağıdınızın yapışmasını sağlayın.
📌 Hamurunuzun tepesinde sivrilikler olursa parmağınızı suyla ıslatıp düzleştirebilirsiniz ve önceden  ısıtılmış fırında  yaklaşık 20/25 dk üzerleri kızarana kadar pişirin.


İç Dolgusu için kullandığım kremanın tarifi bloğumda pastacı kreması başlığındaki tariftir. Kremayı oradaki tarife göre hazırlayabilirsiniz. Kremayı bir gün önceden hazırlayıp buzdolabında bekletebilirsiniz.




Ganajın Yapılışı

📌 Kremayı orta boy bir tencere alın ve kenarlarından baloncuklar çıkmaya başladığında ocaktan alın ve çikolataları ekleyip çikolatalar eriyip homojen bir karışım elde edene kadar karıştırın ve hazzııırrr.


Son Aşama veee mutlu son hepsini biraraya getirme.

Kremayı içine uç takılmış bir sıkma torbasına alın. (Sıkma torbasının içi yoksa bir bıçak yardımıyla da hamurun altından kremayı içine sıkmak için delik açabilişiniz.) Sıkma torbası ile hamurun altına hafif bastırarak itin ve kremayı içine sıkın. Ve ganajı üzerlerine dökün ya da bir profiterol topunu ganaja batırın.



 
 
 
        Afiyet olsun



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder